JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ledande plast ska ge billigare solel
Forskare på det amerikanska universitetet Princeton har utvecklat en metod som gör att billig plast kan ersätta dyra metaller i olika elektroniktillämpningar. Framförallt tror forskarna att plasten kan bli ett lågkostnadsalternativ till indium-tennoxid i solpaneler.
Ledande polymerer har visserligen funnits länge, men när de bearbetas för att kunna användas minskar deras förmåga att leda elektricitet. Det hävdar forskare vid amerikanska Princeton.

I sitt arbete har forskarna insett att en polymers struktur ändras då den formas.

– En polymer fångas i en stel struktur när den formas, vilket gör att den inte leder ström lika bra längre. Vi har listat ut hur man undviker denna trade-off, säger Yueh-Lin Loo, professor på Princeton till sajten EETimes.

För att komma runt problemet har forskarna utvecklat en metod som innebär att de kan återskapa polymerens ledande egenskap efter att den formats med hjälp av syrabehandling.

Resultatet är en plast som kan formas, är halvgenomskinlig och leder ström. I första hand tror man att denna upptäckt kan leda till att plast ersätter indium-tennoxid (ITO) som ledande material i solpaneler.

– Priset på indium-tennoxid skjuter i höjden just nu. För att hålla ned priset på solceller i plast måste vi hitta ett material som kan ersätta ITO. Vår ledande genomskinliga plast gör solceller i plast till ett användbart alternativ, säger Yueh-Lin Loo.

Orsaken till den pågående prishetsen på ITO är att materialet numera används allt mer i displayer till tv-apparater och mobiler, men också andra produkter med skärmar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)