JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Börsen lockar halvledare igen
Wimaxbolaget Beceem har ansökt om notering på Nasdaqbörsen och vill initialt sälja aktier för 100 miljoner dollar. Det är det femte halvledarbolaget som ansökt om börsintroduktion den senaste månaden.
Under finanskrisen var det knappt något halvledarbolag som sökte sig till börsen för att dra in kapital, men nu har detta av allt att döma vänt. Amerikanska Beceem, som gör Wimaxkretsar och har Wimaxoperatören Clearwire som stor kund, lämnade igår in en ansökan om Nasdaqnotering och vill få in 100 miljoner dollar i sin börsintroduktion. Företaget hade i fjol en omsättning på 44 miljoner dollar, och gick med 17 miljoner dollar i förlust. Beceem har även presenterat ett kombinerat LTE- och Wimaxchips som ska låta användaren växla mellan de två kommunikationstyperna.

Beceem blir därmed det femte halvledarbolaget på kort tid att ansöka om börsintroduktion i USA. På mindre tid än en månad har bolagen Alpha & Omega, Nexsan, Maxlinear, och Magnachip också lämnat in motsvarande ansökan, den så kallade S1-blanketten.

Alpha & Omega, som gör kretsar för effektstyrning (power management) vill ha in 91 miljoner dollar. Maxlinear, som sysslar med rf- och blandad analog-digitala kommunikationskretsar, siktar på 90 miljoner dollar. Nexsan, verksamt inom datalgring, siktar på att få in nära 200 miljoner dollar.

Störst hittills är Magnachip, en spinoff från koreanska Hynix, som hoppas på 250 miljoner dollar. Magnachip gör analoga och blandat analog-digitala kretsar är förvisso ett koreanskt företag, men vill likväl notera sig i USA.

Dessa introduktioner kan dock blekna om ryktena kring halvledarjätten NXP besannas. Den holländske halvledarjätten, bildad 2006 av Philips halvledardivision som sedermera såldes till tre riskkapitalbolag, planerar enligt uppgift en börsintroduktion värd över en miljard dollar. Uppgiften har förekommit i flera medier, men NXP har konsekvent avstått från kommentarer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)