JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik är ingen klippekonomi

S.E.E. öppnad:
Elektronik är ingen klippekonomi


– Elektronikindustrin är jätteviktig för Sverige, om än inte alltid så tydlig. Ni står som representanter för en bransch som transformerar samhället och tar fram nya produkter och tjänster. Vi sätter vår förhoppning till att ni ska bidra till att minska klimatpåverkan och skapa nya gröna jobb.
Det budskapet kom från statssekreterare Jöran Hägglund då han invigde elektronikmässan S.E.E. med traditionsenligt klipp av blågult sidenband.

Mässan S.E.E., Scandinavian Electronics Event, hade redan varit igång i ett par timmar när Jöran Hägglund, statssekreterare i näringsdepartementet, äntrade Stora scenen. Och hans budskap till elektronikindustrin var i stort mycket positivt.

– Elektronik har vi att tacka för mycket. Här finns många små och medelstora företag som förser de stora med lösningar.

Bitvis gränsade hans tal till "buzzwordbingo", där åhörarna - om de hade haft en bingobricka med politiskt korrekta ord – kunnat pricka av uttryck som "innovation", "Sverige", "EU", "investeringar" och "FoU", ett efter ett.

– Sverige är i topp i många innovationsundersökningar. Vi har högst FoU-andel av alla länder, efter Israel. Vi lägger 3,4 procent av bruttonationalprodukten på FoU, och det offentliga står för en procentenhet.

– Det som krävs för framtiden är att fortsätta med FoU. Vi måste locka hit utländska investeringar och se till att de stora företagen med mycket FoU stannar här. Vi vill främja entreprenörsskap, ha ett bra företagsklimat och se till att kompetensförsörjningen är god, sa han.

Han konstaterade också att fjolårets forskningsproposition innebar ”den största anslagsökningen i modern tid”, med en ökning på 5 miljarder kronor från 2012 varav 2,4 miljarder redan kommit i fjol.

– Elektronik är prioriterat av regeringen! I propositionen lyfte vi fram produktionsteknik och informations- och kommunikationsteknik, sa Hägglund.

Han poängterade också elektronikbranschens möjligheter i ett klimatförändringsmedvetet samhälle.

– Här finns stora affärsmöjligheter. Det finns ett starkt tryck på svenskt kunnande, och stor efterfrågan på teknik här för bättre energieffektivitet, transporter och stadsplanering. Det är en enorm potential för elektronikbranschen.

Och han poängterade att regeringen var mycket positivt inställd till elektronikbranschen:

– Vi sätter vår förhoppning till er. Ni kan bidra till att minska klimatpåverkan, och inte minst till att skapa nya gröna jobb.

– Vi i Sverige har en konkurrenskraftig position att försvara. Vi hoppas att alla här utnyttjar möjligheterna, sa han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)