JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska lysdioder görs i Danmark
Lundabolaget Glo ska bygga en pilotanläggning för lysdiodsproduktion i Lyngby, strax norr om Köpenhamn. Produktionen kommer igång redan om två veckor, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Att valet föll på danska Lyngby förklaras med att där finns ledig kapacitet i det renrum som hör till nanocentret Danchip vid Danmarks tekniska universitet. Tidigare har Lund diskuterats som etableringsort, men Glos vd Bo Pedersen säger till Rapidus att trycket är för stort på det renrum som finns vid universitetet där.

Rekrytering av personal pågår. Några av de anställda i Lund kommer att flyttas till Lyngby.

– Det är en anläggning där vi ska förbereda vår första produkt för storskalig produktion, men fabriken kommer också att användas i framtiden när vi tar fram nya produkter, säger Bo Pedersen till Rapidus.

Trots att produktionen i den danska pilotfabriken är tänkt att komma igång redan om två veckor dröjer det till nästa år innan produkterna når marknaden.

Glo har därtill startat ett kontor i Silicon Valley, som ska produktionsanpassa tekniken kring lysdioderna. Bland annat ska de förses med flipchip-kapsling, något man anser sig behöva amerikansk expertis för.

Var företaget tänker placera sin planerade volymfabrik är inte bestämt, men enligt Bo Pedersen är dock Danmark knappast aktuellt för den etableringen.

Glos lysdioder görs med teknik som får låg produktionskostnad vid höga volymer, och fokus ligger på lysdioder för belysningsändamål. Företaget grundades 2005 av professor Lars Samuelson och hans forskarkollegor vid Lunds universitet. Bolaget har idag ett tjugotal anställda, en siffra som väntas öka till ett trettiotal när de nya etableringarna i Lyngby och Silicon Valley är fullt bemannade.

Det senaste året har företaget dragit in 107 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från två norska kraftbolag och en amerikansk investeringsfond. Men Rapidus skriver att förberedelserna för en ny investeringsrunda är på gång.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)