JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kameror ska lyfta Nokia
Nyutvecklad teknik som gör att mobiltelefoner kan ersätta klassiska systemkameror ska tillsammans med HD-bildteknik bli en ny nisch för Nokia.
Hittills har det funnits en klar kvalitetsskillnad mellan kamerorna i mobiltelefoner och digitala systemkameror med spegelreflexteknik. Ska man tro Nokias utvecklingschef Anssi Vanjoki är den skillnaden nu på väg att försvinna.

– Mobilkameratekniken utvecklas snabbt och kommer inom kort att kunna ersätta systemkameror, och rentav professionella kameror. Mobilkameror kommer i en mycket nära framtid att revolutionera marknaden för systemkameror, sa Anssi Vanjoki vid ett framträdande i tisdags i Helsingfors enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det kommer inte att finnas någon anledning att kånka runt på sådana där tunga objektiv, sa han och pekade på en yrkesfotograf i församlingen.

Han spådde också att videoinspelning med HD-kvalitet kommer att byggas in i mobiltelefoner inom det närmaste året.

– Det kommer att gå fortare än då, och då kommer man också att kunna överföra bilderna direkt till HD-tv-skärmen, sa han.

Nokias ambitioner i kameravärlden kan ses i ljuset av att företaget tappat marknadsandelar inom smartmobiler, i första hand till Apples Iphone men även till HTC och andra smartmobilleverantörer. Tack vare sina enorma volymer av mobiltelefoner är Nokia redan i praktiken världens största kameratillverkare. Hittills har man dock inte kunnat tävla med de etablerade tillverkarna av systemkameror, en marknad där marginalerna är högre.

Om satsningen lyckas kommer Nokia att i än högre grad konkurrera med Sony Ericsson, som ju satsat hårt på både kamera- och bildbehandlingsteknik under lång tid.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)