JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 oktober 2019 VECKA 42
Eneas operativsystem OSE ska integreras med Freescales processorer Qoriq, Powerquicc och Starcore. Och framöver ska OSE finnas tillgängligt på Freescales inbyggnadsprocessorer vid lansering, eller åtminstone strax därefter.
I februari berättade det svenska mjukvarubolaget Enea och den amerikanska halvledarjätten Freescale att de hade långt gångna planer på samarbete, se länk. Nu lyfter de båda på förlåten och berättar om detaljerna i samarbetet.

Den viktigaste punkten på kort sikt är att Enea OSE kommer att integreras i Freescales tre processorfamiljer för inbyggda system - Qoriq, Powerquicc och Starcore. På längre sikt är det dock ännu viktigare att OSE ska finnas tillgängligt i alla nylanserade inbyggnadsprocessorer, i princip från lanseringsdatum.

Samarbetet handlar inte bara om teknikanpassning och djup integration från de första designstadierna. De båda företagen ska också gemensamt marknadsföra sina lösningar gentemot kunderna.

– Omfattningen av detta avtal och dess betydelse för vår bransch kan inte överskattas. Vårt mål är att erbjuda plattforma i världsklass på vilka våra kunder kan bygga nästa generations kommunikationsutrustning, säger Eneas vd Per Åkerberg i ett pressmeddelande.

Han konstaterade i en intervju med Elektroniktidningen ifjol (länk) att Eneas kunder ständigt söker sig uppåt i värdekedjan, och i allt högre grad föredrar integrerade lösningar där hård- och mjukvara redan anpassats till varandra. Avtalet med Freescale är definitivt i enlighet med den linjen.

Redan idag har Eneas OSE stöd för kommunikationsprocessorn Powerquicc, och flerkärnevarianten OSE Multicore finns för multikärneprocessorn Qoriq. Eneas Hypervisor, med vars hjälp OSE och Linux kan köras på olika kärnor i samma multikärneprocessor, finns också anpassad för en av Qoriq-modellerna. Och för Freescales DSP:er finns även OSE-varianten "ck" och ramverket Dspeed. Därtill kan verktygssviten Optima, för utveckling och avlusning av C och C++, användas med såväl Powerquicc som Qoriq och Starcorebaserade DSP:er.

På agendan står nu bland annat att integrera Optima med Freescales utvecklingsverktyg Codewarrior, och att anpassa Eneas produkter Element (för distribuerade system), Polyhedra (för databashantering) och Netbricks (för kommunikationsprotokoll) till Freescales teknik.

 
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)