JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx adderar Arm på 28 nm
Efter mer än ett års samarbete med Arm väljer Xilinx nu att berätta lite mer om vad man få när man korsar en FPGA med en processor i Cortexfamiljen. Resultatet blir en tvåkärnig processor som har full kontroll över den programmerbara logiken via AMBA-bussen.
Alla FPGA-leverantörer har försökt sig på att kombinera den programmerbara logiken med en hårdkodad styrkrets. Tanken är lockande men i praktiken har det visat sig vara svårt att få till kopplingen mellan FPGA:an och processorn.

Den här gången har Xlinix arbetat över ett år med Arm för att modifiera den interna bussen AMBA-AXI som används för att koppla ihop de olika delarna på kretsen, inklusive processor, FPGA, cache och olika periferiblock.

AMBA-AXI har modifierats för att passa det parallella arbetssätt som präglar FPGA:an. Dessutom har man bland annat adderat stöd för överföringar av längre datablock.

Via bussen har processorn också full kontroll över den programmerbara logiken, vilket öppnar möjligheten till dynamisk rekonfigurering.

Processordelen baseras på Cortex-A9, en tvåkärnig variant som kan klockas i 800 MHz.

Den programmerbara logiken är den nya 28 nm-variant som Xilinx ska sätta i produktion under året.

Kretsen kommer att kunna boota ett operativsystem vid start och stödjer operativsystem som Linux, VxWorks liksom uC/OS-II. Tanken är att utvecklarna ska kunna återanvända existerande kod, både öppen källkod och kommersiell kod.

Xilinx lämnar ingen detaljerad specifikation av den nya kretsfamiljen, som förväntas komma i produktion nästa år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)