JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart inga lysdioder kvar
Brist på lysdioder hotar. Det menar analysföretaget Lazard Capital Markets, som bland annat är specialiserat på energiområdet. Den allt högre efterfrågan på lysdioder i kombination med lägre priser är den enkla förklaringen.
– Flera komponenttillverkare hävdar att ledtiderna på LED ligger runt 8 till 12 veckor. Men situationen är tuff då efterfrågan är stor på lysdioder som bakgrundsbelysning i tv-apparater och i allmänbelysning, säger Daniel Amir, analytiker på Lazard Capital Markets.

Situationen lär inte heller bli bättre under detta år, menar tillverkarna, snarare tvärtom. Till detta hör att priset på lysdioder sjunker. Det har sjunkit med cirka 30 procent per år under de senaste åren om man räknar pris per lumen, hävdar Lazard Capital Markets som dessutom tror på fortsatt priserosion.

– I år har mängden kommersiella lysdiodsprojekt mångdubblats. Vi ser dem överallt, i varuhus, hotell och restauranger, men också för bruk utomhus och i arkitektonisk belysning, säger Daniel Amir.

I helgen avslöjade dessutom den taiwanesiska regeringen planer på att byta ut landets traditionella gatubelysning mot lysdioder, skriver Taiwan Economic News. Enligt tidningen är detta en fortsättning på landets konvertering av trafikljus till LED-teknik och ett första steg i strategin att byta ut all belysning i alla myndigheternas lokaler.

Den taiwanesiska regeringen räknar med att satsning på ny gatubelysning kommer att kosta runt 300 miljoner dollar samtidigt som den skapar stora fördelar för den inhemska lysdiodstillverkningen där företag som Epistar, Everlight Electronics, LiteOn Technology och Delta Electronics väntas gynnas. Taiwan Economic News konstaterar dock att den storskaliga satsningen också kommer att förvärra den uppkomna bristen på lysdioder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)