JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara tusen kunder i Telias LTE-nät

Bara tusen kunder i Telias LTE-nät

För fem månader sedan drog Teliasonera igång världens första LTE-nät, i Stockholm och Oslo. Men hittills har bara omkring tusen kunder anslutit sig. Enligt Telia beror det på brist på terminaler. Analytiker skyller därtill på finanskrisen.
LTE-nätet i Stockholm och Oslo var först i världen, men har inte lockat särskilt många abonnenter. Trots att nätet täcker områden där det bor 400 000 personer och trots att Telia satt abonnemangskostnaden till facila 4 kronor i månaden under introduktionsperioden har bara omkring 1000 abonnemang tecknats.

Enligt företaget är det brist på terminaler som är boven i dramat, liksom det faktum att de terminaler som funnits enbart fungerat i LTE-nätet och inte med andra nät. Samsung, som hittills är enda leverantör av LTE-donglar till Telia, har dock lovat terminaler som även klarar 3G- och 2G-kommunikation.

Telia håller för närvarande på att bygga ut sitt nät i ytterligare 25 svenska och 4 norska städer, och räknar med att terminaltillgången kommer att lösa sig inom kort. Men det handlar enbart om datatrafik, några 4G-mobiler kommer vi inte att få se i brådrasket.

– Det är bara att glömma, säger Lars Klasson på Teliasonera till nyhetsbyrån AFP.

Terminalleverantörerna prioriterar inte heller Norden, säger han.

– Vi är en liten marknad, och mobiltillverkarna väntar på de stora, som USA eller Japan, ska lansera 4G-nät innan de gör några kompatibla mobiler, förklarar han.

I USA håller operatörerna Verizon och AT&T på att bygga ut sina LTE-nät, liksom NTT Docomo i Japan. Där tror AFP att telefoner kommer att nå marknaden tidigare.

Analytiker pekar på den nyss genomgångna finanskrisen som en anledning till att utvecklingen inte går fortare. Finanserna är i krisens kölvatten inte vad de borde vara hos många operatörer, och därtill vill flera av dem maximera intäkterna från sina 3G- och 3,5G-nät.

Att bygga ett fjärde generationens mobilnät kostar enligt en analys omkring 2 miljarder euro per 50 miljoner invånare. Därtill kommer licenskostnaderna, som varierar mycket. Telia fick betala 50 miljoner euro för sin LTE-licens i Sverige, men bara 1 miljon euro för motsvarande licens i Finland, säger Klasson till AFP.

Trots barnsjukdomarna tror analytiker alltjämt på en stark framtid för LTE. Konsulthuset Idate spår att 400 miljoner människor kommer att använda LTE år 2015. Och Greger Johansson på analyshuset Redeye tror att tekniken får en rivstart runt 2012–2013.

Lars Klasson säger också att de försöksnät som många operatörer bygger upp egentligen är onödiga.

– Om jag har något budskap till operatörsvärlden så är det att strunta i LTE-försöken, bara bygg ut näten! säger han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)