JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "HSPA+ betalar sig fortare än LTE"
Operatörer bör vänta med LTE och istället satsa på HSPA+. Det kostar tredjedelen så mycket och ger snabbare intäkter. Det rådet kommer från den brittiska nätverkskonsulten Aircom International.
LTE må vara den mest hypade mobiltekniken för dagen, men enligt nätverkskonsulten Aircom är tekniken än så länge för dyr och ekosystemet för outvecklat. Operatörer borde i stället satsa på att bygga ut sina existerande 3G-nätverk med HSPA+, menar företaget.

– Den viktigaste faktorn i beslutet av framtida nätverksteknik är ROI, return on investment. Med en utbyggnad av HSPA+ får operatörer ROI inom tre år. Då är timingen perfekt för uppgradering till LTE, när ekosystemet har mognat, terminaler finns på marknaden, och priset på utrustningen har gått ner, säger Fabricio Martinez på Aircom i en pressrelease.

Han menar att många operatörer redan kommit till denna insikt, och därför skjutit sina LTE-investeringar på framtiden. Och han tror den trenden kommer att fortsätta.

Enligt Aircom skulle det kosta runt 750 miljoner dollar att dra igång ett LTE-nät i ett medelstort land i Europa. Att uppgradera ett 3G-nät med samma täckning till HSPA+ skulle bara kosta 250 miljoner dollar, inte minst då mycket av infrastrukturen och antennsystemen kan återanvändas. Och HSPA+ ger omedelbara intäkter eftersom behovet av ökad bandbredd idag främst kommer från Iphone och andra smartmobiler, som inte kommer att stödja LTE inom överskådlig tid.

Ytterligare ett skäl som talar för HSPA+ är att operatören bara behöver ett spektrum på 5 MHz, medan LTE kräver minst 10 och helst 20 MHz.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)