JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superdatorprocessor får 50 kärnor
Hela 50 kärnor tänker Intel klämma in i en ny processorfamilj som använder en arkitektur kallad Many Integrated Core (MIC) och är avsedd för superdatorer. Processen som används är på 22 nm, och målet är superdatorernas med 1000 gånger högre prestanda än dagens.
Det berättar Intel idag under superdatorkonferensen International Supercomputing Conference (ISC).

Den första generationen MIC-processorer har arbetsnamnet Knights Corner och kommer att byggas i 22 nanometer och kommer att finnas i en version med 50 stycken kärnor.

MIC lånar enligt Intel idéer från två tidigare processorprojekt. Dels den så kallade molnprocessorn ”single-chip cloud computer" (SCC) som företaget presenterade i december i fjol. Molnprocessorn kan i princip beskrivas som ett serverrack på ett chips — många x86-kärnor sammankopplade i ett växlat nät.

Den andra arkitekturen som sägs ligga till grund för MIC är grafikprocessorn Larrabee, som presenterades som plan för tre år sedan och som blåstes av så sent som i förra veckan.

Enligt företaget använder 82 procent av de 500 största superdatorerna idag Intelprocessorer, företrädesvis Xeonprocessorer.

Dagens snabbaste superdatorer utför per sekund strax över en biljard flyttalsoperationer (en petaflops, en etta följd av 15 nollor). MIC-processorn kommer på sikt enligt Intel att användas i system med exaflopsprestanda, det vill säga triljoner flops (18 nollor).

MIC och Xeonprocessorerna kommer att ha delvis gemensamma utvecklingsverktyg, som kommer att börja levereras under andra halvåret i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)