JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Premiärdopp för Samsung Bada

badaPremiärdopp

för Samsung Bada

Nu börjar försäljningen av den första smartmobilen med Samsungs egen smartmobilplattform Bada. Europa är den första marknad som får testa 3G-mobilen Wave S8500.
Med tanke på den enorma utdelning Apple fått för Iphone, är en lott med samma vinst rent objektivt värd att lägga mycket pengar på. Samsungs lott heter Bada.

Många mobiltillverkare kastade sig över Google Android som en snabb chans att kunna göra sin egen Iphone. Och det är just det som är problemet — att det är många som gör det — den eventuella vinsten blir därmed blir utspädd.

Samsung satsar istället på den helt egna plattformen Bada Om den blir en framgång behöver inte Samsung dela pengarna med någon annan. 30 procent av priset på varje sålt program går ner i Samsungs ficka. Det är samma taxa som Google, Apple, Microsoft och Nokia använder i sina appbutiker, medan RIM nöjer sig med 20 procent.

Samsung App Store har i skrivande stund 117 appar, att jämföra med 200 000 i Apple App Store och 58 000 på Android Market.

CPU:n i Wave S8500 är en Arm Cortex A8 på 1 GHz. Den sitter i Samsungs egen systemkrets tillsammans med Imaginations grafikaccelerator Power VR SGX 3D.

Det betyder att Wave 8500 prestandamässigt ligger på toppnivå tillsammans med bland annat Googles Nexus One, medan Apple Iphone ännu bara lanserats med A8:or på 600 MHz.

Skärmen är av en teknik kallad Super Amoled som har pekteknik inbyggd och dessutom påstås synas bättre i solljus än konkurrerande Amoledskärmar.

S8500 gör sin premiär i Europa och släpps i bland annat Sverige, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Samsung säljer även Android-, Symbian- och Windowsmobiler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)