JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teknikveteran till Sony Ericsson

Teknikveteran till Sony Ericsson

Jan Uddenfeldt, förr teknisk direktör på Ericsson, blir ny teknikchef för Sony Ericsson. Arbetet ska ledas från Kalifornien där han blir chef för ett nystartat forskningsbolag - Sony Ericsson Silicon Valley.
Det är en riktigt tung teknikveteran som Sony Ericsson därmed rekryterar. Jan Uddenfeldt, 60 år, är idag "senior advisor" i teknikfrågor för Ericssons koncernledning, och är sedan 2008 bosatt i Silicon Valley då han öppnade Ericssons forskningskontor där. Han var tidigare teknisk direktör på Ericsson.

Jan Uddenfeldt tillträder den 1 juli kommer att parallellt med teknikchefsjobbet även vara chef för Sony Ericsson Silicon Valley, företagets fjärde center för forskning och utveckling. De tidigare finns i Lund, Beijing och Tokyo.

I och med utnämningen får Jan Uddenfeldt samma position som Mats Lindoff hade fram till mars i fjol.

Uddenfeldt hör till de verkliga tungviktarna i svensk telekom. Han har kallats "GSM-systemets fader" och hans största tekniska bedrift torde vara att han under 1970-talet utvecklade de teoretiska och praktiska grunderna för digital radioteknik, och därmed lade grunden till GSM, och sedermera UMTS. Han har även i stor utsträckning bidragit till internationell standardisering på mobiltelefoniområdet.

Jan Uddenfeldt började på Ericsson 1978 efter att ha doktorerat på KTH. Han är även hedersdoktor i Lund. Bland Uddenfeldts många hedersutmärkelser kan noteras att han fick motta IVA:s guldmedalj 2005, att han är IEEE Fellow och att han fick motta KTH:s Stora Pris år 2000.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)