JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill effektivisera multikärneprogram
Chalmers, Linköpings universitet och Intel är några av parterna i det EU-finansierade forskningsprojektet Peppher som syftar till att ta fram effektivare programutvecklingsmetoder för multikärnor.
Peppher står för "Performance, Portability and Programmability of Heterogeneous many-core Architectures", det vill säga ”Prestanda, programmerbarhet och portabilitet i arkitekturer många heterogena processorkärnor”.

Det är som vanligt den nya parallellismen som spökar i motiveringen för projektet: multikärnorna ställer helt nya typer av utmaningar på den som vill upprätthålla en programvara mellan processorgenerationer. Man kan inte längre luta sig tillbaka och förlita sig på att ökad klockfrekvens ska göra jobbet.

– Det finns väldigt lite som tyder på att det kommer finnas en gemensam basarkitektur som parallella applikationer kan skapas för, konstaterar Chalmers i ett pressmeddelande.

Projektet sorterar under EU:s sjunde ramprogram för forskning och kommer att pågå till slutet av 2012.

Bland övriga deltagare finns Wiens universitet, Karlsruhes tekniska institut, det tekniska centret Inria, samt företagen Codeplay och Movidius.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)