JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pekskärmar växer 5000 procent i år
Amerikanska analysföretaget Isuppli noterar att marknaden för pekskärmar boomar och pekar ut Apple Ipad som drivande.
Att det är Apple som sätter dagordningen har numera blivit så självklart för analytikerna att de dramatiskt justerar sina komponentprognoser varje gång Apple släpper en ny produkt. När Iphone 4 släpptes med inbyggt gyro deklarerade analysföretaget Isuppli genast en boom.

– Måndagens introduktion av Iphone 4 kommer att trigga en explosiv tillväxt i marknaden för gyroskop i mobiltelefoner, i och med att en flod av konkurrenter kommer att imitera funktionen, skrev då Isuppli i ett pressmeddelande.

Likaså förutspås nu användandet av videomobiltelefoni att skjuta fart efter Iphone 4, trots att tekniken funnits i mobiltelefonerna i ett decennium.

Idag noterar Isuppli (som trots namnet inte har någon koppling till Apple) att pekskärmar exploderar – en tillväxt på 5000 procent väntas för detta år jämfört med i fjol.

Pekteknik fick sitt kommersiella genombrott år 2002 i och med Apples Ipod och multipek tog fart förra året med Iphone. Den nya boomen för pekskärmar hänvisar Isuppli till Apple Ipad och dess konkurrenter.

År 2009 skeppades 176 000 pekskärmar för Ipad-liknande produkter. I år blir siffran 8,9 miljoner, enligt Isuppli. År 2013 kommer siffran att vara sju gånger högre, 63,9 miljoner.

Också bärbara och stationära datorer kommer att få se en snabb tillväxt av pekskärmar, som en effekt av Ipad, enligt Isuppli. År 2008 var ökningen 26 procent och år 2009 var den 52 procent men i år kommer den att bli hela 242 procent. Det kommer att sitta nästan lika många pekskärmar i bärbara och stationära datorer som i Ipad-liknande pekdatorer när året är slut.

Analysföretaget påpekar att det finns en stor skillnad mellan Ipad och de pekdatorer som fanns före Ipad — användargränssnittet i Ipad ser ut som en mobil där tidigare pekskärmar använde vanliga skrivbordsoperativsystem. Isuppli spår att denna ”eftertänksamma” design plus ”förföriska” applikationer kommer att göra Apples Ipad marknadsledande i sin nish under några år.

Enligt Isuppli förbereder sig nu konkurrenterna på att ta upp kampen och pekar ut HPs köp av Palm, Googles köp av BumpTop och Amazons köp av TouchCo som exempel på detta.
 
Ipad använder kapacitiv pekteknik vilket lett till att den tekniken nu går förbi resistiv pekteknik, som dock även den fortsätter att växa, enligt Isuppli.

”Datormusen kan mycket väl snart vara lika försvunnen som dinosaurien, avslutar Isuppli sitt pressmeddelande.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)