JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Från dödsdömd till sprudlande
Så sent som i oktober ansökte Powerchip om att få upptas i en tänkt konsolidering av taiwanesiska minnestillverkare. Nu kan företaget glädjas åt att ingen annan ville gå samma väg. Powerchip ökade sin försäljning med häpnadsväckande 1_068 procent från första kvartalet i fjol till samma period i år, hävdar analysföretaget Isuppli.
Förra våren beslutade finansdepartementet i Taiwan att försöka rädda landets blödande DRAM-industrin genom att konsolidera de inhemska DRAM-företagen. När tidsfristen för att ansöka om att upptas i gemenskapen gick ut i oktober var det bara Powerchip som bejakat beslutet.

Men med facit i hand var nog de andra minnesföretagens ointresse Powerchips lycka, åtminstone för dagen. Under årets första kvartal sålde Powerchip DRAM för 432 miljoner dollar. Det är drygt 80 procent upp mot sista kvartalet i fjol och hela 1_068 procent bättre än första kvartalet 2009, enligt Isuppli. Det innebär att företaget ökat sin marknadsandel från drygt en procent till närmare fem procent på ett år, vilket gör Powerchip till världens femte största DRAM-tillverkare strax före landsmannen Nanya.

Tittar man på övriga DRAM-tillverkare som för dagen platsar på fem-i-topp-listan har de två koreanerna – ledande Samsung och tvåan Hynix – inte förändrat sina marknadspositioner nämnvärt under återhämtningen efter den tuffa starten i fjol. Samsung har tappat 1,1 procent medan Hynix tappat 0,6 procent, vilket betyder att de sålt för drygt tre miljarder dollar respektive drygt två miljarder dollar under årets första kvartal, enligt Isuppli.

Övriga företag på dagens fem-i-topp-lista är japanska Elpida och amerikanska Micron.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)