JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratis wifi avlastar 3G-näten
Den 1 juli blir wifi — trådlöst datanät — gratis på Starbucks alla 7 000 fik i USA. Det här är bland annat ett sätt för AT&T att styra över trafik från sina överbelastade mobilnät till wifi.
Starbucks bjuder inte bara på wifi utan också på avgiften till vissa betaltjänster, bland annat en betalsajt från tidningen Wall Street Journal.

Tidigare tog Starbucks cirka 30 kronor för två timmars trådlöst surfande. Och en krånglig inloggning krävdes. Nu förenklas inloggningen till ett klick, enligt Starbucks.

Starbucks gratis-wifi är en välkommen avlastning för AT&T, operatören som inte bara driver Starbucks wifi-nät utan också det mobilnät i USA som har monopol på att sälja Iphone, och som straffas för detta privilegium genom att knäa djupt under belastningen från dessa Applemobiler – den smartmobilkategori som har den största hungern på mobilt Internet.

Varje möjlighet att knuffa över dessa Iphoneanvändare till wlan minskar lasten på 3G-nätet. För AT&T har mobildatatrafiken ökat med en faktor femtio under de senaste tre åren.

I slutet av maj startade AT&T en gratis wlan-surfzon för sina kunder i New York på Times Square — en av de tyngst belastade platserna i företagets mobilnät.

Andelen trafik som AT&T lyckas knuffa över till wifi har redan vuxit. Mellan första kvartalet 2009 och 2010 ökade företagets wlan-uppkopplingar med en faktor fem. Och majoriteten av uppkopplingarna, cirka 70 procent, kom under första kvartalet 2010 från smartmobiler, en fördubblad procentenhet jämfört med året innan.

Vad gäller Apples tjänst Facetime — det vill säga videotelefoni — som lanserades i Iphone 4, har Apple och AT&T redan tagit det säkra före det osäkra och spärrat den från att användas över det klena mobilnätet, den kan endast videokonferera över wlan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)