JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Modifierad LTE når 75 km
Nokia Siemens och den australiska operatören Telstra har lyckats få LTE-trafik på 2,6 GHz-bandet att nå hela 75 km med datatakt upp till 100 Mbit/s nedströms och 31 Mbit/s uppströms.
Telstra, Australiens motsvarighet till Telia, har en lång historia av att anpassa mobilstandarder för landets stora ytor och glest utspridda befolkning. Tidigare har man bland annat gjort glesbygdsversioner av 3G – WCDMA och HSPA – tillsammans med Ericsson.

När Telstra nu planerar för LTE har man jämte Ericsson valt Nokia Siemens Networks och Huawei som leverantörer till provnätet. Och tillsammans med Nokia Siemens har Telstra lyckats bibehålla maxtakten på 100 Mbit/s på avstånd upp till 75 km. LTE-systemet utnyttjade en bandbredd på 20 MHz och en frekvens på 2,6 GHz, skriver nyhetsbrevet IT Wire.

Testet, som genomfördes i delstaten Victoria, gav i genomsnitt 88,1 Mbit/s datatakt nedströms och 29,6 Mbit/s uppströms. Huvudskälet bakom testet var att se vilka parametrar i LTE-specifikationen som kunde skruvas på för att uppnå dessa långa avstånd.

– De som skriver standarderna tänker oftast inte på länder som Australien, och det hela är en fråga om hur enkelt vi kan modifiera standarderna för att få det att fungera här. Vi fick göra några mjukvaruändringar och ändra konfigurationerna i näten, men behövde inte röra terminalerna, säger Mike Wright, Telstras chef för trådlös teknik, till IT Wire.

Ett antal specialantenner fick också användas, och latenstiderna blev aningen längre än vid konventionell LTE.

Ett alternativ till 2,6 GHz-bandet är att använda 850 MHz eller 700 MHz, som båda ger bättre långdistansegenskaper. Men enligt Wright är det för tidigt att avgöra vilka frekvenser som Telstra kommer att använda för sin LTE-utbyggnad.

Telstra testar också LTE i stadsmiljö, där tillsammans med Ericsson och Huawei. Några resultat från de testerna har inte offentliggjorts.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)