JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya 4G-modem klarar även 3G och 2G
Före halvårsskiftet hade Telia och Samsung lovat att ha 4G-modem i butik som klarade även 3G och 2G. Det löftet infriades med minsta möjliga marginal - idag den 30 juni finns sådana modem i Telias butiker.

Brist på modem, och i synnerhet bakåtkompatibla, har hämmat användningen av Telias LTE-nät i Stockholm och Oslo - världens första 4G-nät som drog igång strax före jul. Men nu finns sådana i Telias butiker, enligt ett pressmeddelande.

Därmed kan LTE-abonnenterna använda samma modem även där 4G-täckning saknas, vilket idag är alla områden utanför Stockholms innerstad. Där blir förstås datatakten annorlunda - max 17 Mbit/s i 3G och max 296 kbit/s i 2G-näten att jämföras med 100 Mbit/s som högsta möjliga datatakt i LTE-nätet. I praktiken blir dock datatakterna betydligt lägre.

De nya modemen presenterades redan i mars (länk). Förutom stöd för 3G och 2G har de även stöd för Mac-datorer – de första kunde endast användas med pc.

Lagom till Almedalsveckan drar Telia i morgon även igång sitt LTE-nät i Visby. Telia håller på att bygga upp nätet i ytterligare 23 svenska städer och i fyra norska.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)