JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Android förbi Iphone om två år
Redan år 2012 kommer antalet smartmobiler med operativsystemet Android att överstiga antalet Iphone, spår analyshuset Isuppli. Men om det blir Google eller Apple som tjänar mest pengar är svårare att sia om.
Uppslutningen bakom det av Google stödda operativsystemet Android har varit massiv konstaterar analytikerna på Isuppli, och nämner Sony Ericsson, Motorola, Samsung, LG, Huawei, Asustek och ZTE som några mobiltillverkare som valt att anamma tekniken. Den breda anslutningen gör att antalet Androidbaserade smartmobiler kommer att nå 75 miljoner år 2012, upp från 5 miljoner i fjol. Därefter kommer Android att dra ifrån sin konkurrent spår Isuppli, se diagrammet nedan.

Vid det laget har förvisso också antalet Iphone ökat från fjolårets 25 miljoner till 62 miljoner. Men det räcker alltså inte för att Apple ska behålla ledningen på marknaden.

– Android har tagit smartmobilmarknaden med storm. Det breda industristödet gör att Androids marknadsandel kommer att passera huvudrivalen Iphones iOS år 2012, bara fem år efter introduktionen, säger analytikern Tina Teng i ett pressmeddelande.

I kampen om kundernas gunst är tillbehörsprogrammen, "apparna", minst lika viktiga som själva OS:et. Här leder Apple än så länge med 200 000 appar i sin butik, medan Android "bara" har omkring 50 000. Enligt Isuppli håller dock denna skillnad på att minska.

Samtidigt konstaterar Isuppli att affärsmodellerna för de båda operativsystemen är så olika att det inte alls är klart vem av kombattanterna Google och Apple som kommer att tjäna mest pengar på denna marknad.

– Google satsar allt på att nå marknadsandelar, medan Apples strategi är att göra produkter som är mycket eftertraktade men som inte nödvändigtvis alla har råd med, skriver analytikern Jagdish Rebello.

Totalt räknar Isuppli med att marknaden för mobilt innehåll, tjänster, applikationer och reklam kommer att uppgå till omkring 100 miljarder dollar år 2014.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)