JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare slår i taket
Nyttjandegraden i världens halvledarfabriker har ökat stadigt de senaste 18 månaderna och ligger nu på 93 procent. Det har gjort att de genomsnittliga ledtiderna ökat från 7-11 veckor under våren 2009 till 14-19 veckor idag.
Under fjolårets finanskris stängdes ett flertal halvledarfabriker på grund av bristande eftergrågan. Det gjorde att halvledarvärldens samlade kapacitet minskade från omkring 2,4 miljoner kiselskivor i veckan till omkring 2 miljoner. Då efterfrågan nu ökar igen hinner industrin inte bygga ut kapaciteten i den takt som krävs – till stor del då inte heller de som gör utrustning för halvledarproduktion hinner öka sin kapacitet – vilket gör att produktionen håller på att slå i kapacitetstaket. Så hög utnyttjandegrad som nu - 93 procent - har industrin inte upplevt på många år, se diagram nedan.

Det framgår av statistik som distributören EBV publicerar (pdf-länk).

Som konsekvens fortsätter ledtiderna att öka. Värst är situationen för styrkretsar och processorer där den som fick vänta 11 veckor i april 2009 numera i genomsnitt får vänta 19 veckor på leverans. För kraftelektronikkretsar har snittledtiden ökat från 8 till 18 veckor, och för analoga kretsar ligger ökningen från 8 till 15 veckor under motsvarande period. Och det finns gott om exempel på enskilda kretsar där ledtiderna är över 30 veckor.

– Ledtiderna är på en mycket hög nivå för närvarande och vi tror inte på någon lättnad de närmaste månaderna. I hela världen ligger beställningarna på nivåer över faktureringen. Vi uppmanar alla kunder att delge oss långtgående produktionsprognoser för att undvika leveransproblem, skriver EBV till sina kunder.

Även priserna går förstås upp som konsekvens. Ökningen är störst på enkla komponenter  – commodities – skriver EBV.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)