JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Proppen ur hos distributörerna
De europeiska halvledardistributörerna noterar rekordförsäljning - ökningen blev 70 procent under andra kvartalet i år, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Räknat på första halvåret blev ökningen 50 procent. Störst ökning noteras i Östeuropa där marknaden mer än fördubblades.
Efter fjolårets ras går nu försäljningen för de europeiska halvledardistributörerna från klarhet till klarhet. Ökningen första kvartalet på 33 procent följdes upp av rekordsiffror under det andra – upp historiskt höga 70 procent till en försäljning på 1,5 miljarder euro. Det konstaterar distributörsorganisationen Dmass, som nu tror att 2010 blir ett all-time high för Europas halvledardistribution.

– Det här är den galnaste cykel jag kan minnas. Europas distributörer har aldrig upplevt en så dynamisk uppgång. Distributionen är tillbaka på 2007 års rekordnivåer och kommer sannolikt att växa rejält mycket mer än övriga marknaden i år, säger Dmass ordförande Georg Steinberger i ett pressmeddelande.

Han konstaterar dock att avigsidan med uppgången är att många kunder inte får tillräckligt med leveranser eftersom leverantörernas produktion inte ökar i takt med efterfrågan.

– Beställningarna är fortfarande på rekordnivå och kundernas lager är i princip tomma, säger han.

Norden ökade inte fullt lika kraftigt som övriga Europa under kvartalet - här blev det "bara" 64 procents uppgång och försäljningen som Dmass mäter den blev 130 miljoner euro. Störst ökning noterades i Östeuropa där marknaden mer än fördubblades - upp 110 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Den tyska marknaden, som är Europas största, ökade med 72 procent till 498 miljoner euro och den brittiska med 55 procent till 128 miljoner euro.

IGBT:er och DRAM var de produkttyper som ökade mest, med 119 respektive 109 procent. Programmerbar logik växte med 95 procent, kraftelektronik med 85 procent och sensorer med 84 procent. Även DSP:er och analoga kretsar ökade med mer än 70 procent.

– Det här är en återhämtning bortom alla förhoppningar, och tvärs över alla sektorer. Det visar att distributionsverksamheten står stark över hela kretskortet. Vi kan bara hoppas att marknaden inte är förgiftad av allt för många dubbelbokningar, säger Steinberger.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)