JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafikkrets ska sätta fart på superdatorn
En forskargrupp, ledd av grafikprocessorföretaget Nvidia, får 25 miljoner dollar av den amerikanska militära forskningsorganisationen Darpa. Uppdraget är att ta sig an vad Darpa kallar "crisis in computing", alltså beräkningskrisen.
Energieffektiva superdatorer som är tusen gånger snabbare än dagens är vad Darpa siktar på. Därför ger organisationen nu 25 miljoner dollar, nära 180 miljoner kronor, till en forskargrupp ledd av Nvidia.

Det som intresserar Darpa är GPGPU-teknik (general purpose programming on graphic processing units). Det betyder att man använder grafikprocessorer för att utföra generella beräkningar parallellt med de grafikberäkningar som de primärt är utvecklade för. Nvidia har sedan länge stött GPGPU på sina grafikkärnor (se länk).

– Detta visar att våra kraftiga investeringar på parallella beräkningslösningar varit helt rätta och att GPU-beräkningar är en av de mest lovande vägarna för att nå nödvändig framtida beräkningskapacitet (exascale computing), säger Bill Dally, forskningschef på Nvidia i ett pressmeddelande.

Gruppen som nu får forskningsstöd består – förutom av Nvidia i spetsen – också av Cray, Oak Ridge National Laboratory och sex amerikanska toppuniversitet som ännu inte namngivits.

Forskningsprojektet är på fyra år och planen är att forskargruppen ska utveckla mjukvara och hårdvara som ska utmynna i programmerbara, skalbara, energieffektiva system som har flera tiopotenser högre prestanda än dagens.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)