JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Internet blir långsammare
sotiDen höga belastningen på Internet har gjort att den genomsnittliga datatakten i världens nät har minskat, trots operatörernas kapacitetsutbyggnad. Globalt är minskningen någon procent, medan den i Sverige minskat med nära 9 procent sedan i fjol. Umeå är dock den stad i Europa med högst genomsnittlig datatakt.
I företaget Akamais granskning ”State of the Internet” framgår att Sverige ligger på sjätte plats vad gäller genomsnittlig datatakt för fast nätuppkoppling, med 6,2 Mbit/s under första kvartalet i år. Sydkorea leder med 12 Mbit/s, följt av Hong Kong och Japan med 9 respektive 8 Mbit/s. Sverige är trea i Europa, strax efter Rumänien och Lettland. USA ligger på 16:e plats.

Det intressanta är dock att snitthastigheten faktiskt sjunker. Globalt låg den på 1,7 Mbit/s under första kvartalet, en minskning med 1 procent. Sverige minskar mest av de tio i topp – här var snitthastigheten 8,6 procent lägre under årets första kvartal än motsvarande kvartal ett år tidigare. Då har Akamai enbart räknat fasta nät och tagit bort mobilt internet från jämförelserna.

Klyftorna på nätet ökar också. I länder med hög genomsnittlig datatakt ökar också andelen abonnenter med minst 5 Mbit/s datatakt snabbare än i övriga världen. Tyvärr är Sverige här ett undantag – andelen svenska abonnenter med minst 5 Mbit/s verklig datatakt minskade med 13 procent det senaste året. Snabbast ökning hade Lettland – upp 75 procent.

Tittar man på statistik stad för stad blir den asiatiska dominansen än tydligare. Av de 20 städerna i världen med högst genomsnittlig datatakt ligger 19 i Sydkorea eller Japan. Enda undantaget är Umeå där Akamai uppmätte en snitthastighet på 9,8 Mbit/s i fasta bredbandsnät. Göteborg, den enda svenska stad som jämte Umeå kvalade in på topp-100-listan, hamnade på plats 88 med 6,5 Mbit/s. Noterbart är att bara 12 städer i USA finns med bland de 100 i topp, och 7 av dem ligger i Kalifornien. I statistiken ingår städer med mer än 50 000 invånare.

I rapporten noteras också att Kina, föga överraskande, är det land där antalet IP-adresser ökar snabbast, upp 30 procent det senaste året. Det är dubbelt så många som tvåan, USA. I hela 184 av jordens länder finns färre än en miljon IP-adresser, skriver Akamai.

Hela rapporten kan laddas ner här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)