JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Årets inbyggnadsaspiranter nominerade
skrivbordEtt skrivbord som hela tiden flyttar sig under dina händer – för att jämna ut belastningen. Det är ett av de nominerade bidragen till Swedish Embedded Award, den svenska inbyggnadsbranschens årliga pristävling.
Priset delas i år ut för åttonde gången. Vinnaren i studentkategorin får utöver äran en prissumma på 50 000 kronor.

Tävlingen är ett av inslagen i konferensen Embedded Conference Scandinavia, den 19–20 oktober, som arrangeras av Branschorganisationen Svensk Elektronik, närmare bestämt dess sektion för inbyggda system.

Inbyggnadskonferensen växer. År 2008 kom 800 besökare. Förra året spräcktes tusenvallen. I år räknar arrangören med 1200 deltagare. På utställarsidan blir det 55 företag i år, att jämföra med 45 i fjol. Tillströmningen innebär att utställningen måste flyttas till Viktoriahallen.

Konferensprogrammet består av fem parallella heldagsspår med 60 inbjudna talare och 20 talare från utställarna.

Nominerade till Embeddedpriset i kategorin Företag

skrivbordSkrivbordet som flyr undan
Det vägrar ligga still, Dynatabs skrivbord. Än är det här, än är det där. Du måste hela tiden följa efter med händerna och justera din arbetsställning för att kunna fortsätta skriva. Och det är det som är poängen. Det ger bål och underarmar en jämnare belastning.

Produkten kommer från Dynatab i Stockholm.

Ladda elbilen med pendlarkortet
Den miljövänlige pendlaren tar förstås elbilen (eller hybridbilen) till pendeltågets parkeringsplats. Västeråsföretaget Park & Charge har därför ett enkelt förslag: använd samma betalsystem för kollektivtrafik som för laddstolpar.

Produkten heter Park & Charge Safe Access System och stöder betalning via rfid, NFC och autentisering via terminal.

fallStrömsnål fallsensor
Kalixföretagt Caretechs fallsensor Sensorband drar endast 48 µA under normal användning. Dessa µA spenderas på att beräkna 3200 fallvektorer per sekund.

Äldre använder den som armband och det skapar en trygghet för att våga bli lämnad ensam.

Strömförbrukningen går upp i det ögonblick ett fall detekteras och rapporteras. Men detta inträffar förhoppningsvis så sällan att det inte påverkar batteritiden. Att endast aktivera de delar av hårdvaran – det är den konstruktionsprincip som ger produkten dess låga strömförbrukning. Batteriet räcker i minst ett år.

Sensorband började som ett studentprojekt. Det har resulterat i flera vetenskapliga publiceringar och tar nu steget till produktifiering. Sensorband har fortfarande en forskningstillämning: att samla sensordata om orsaker till fall och vilka människor som är utsatta.

Inbrottslarm för förpackningar
En sensor registrerar tryckförändringen när vakuumförpackningen bryts. Så fungerar Tamperseal från Halmstadsföretaget med samma namn.

En radiosändare kan rapportera tryckförändringen i samma ögonblick som den sker.

Produkten kan användas i läkemedelsförpackningar för att verifiera att de inte skadats eller att innehållet inte förändrats eller utsatts för ljus eller fukt. Eller för att identifiera tidpunkten då stöld äger rum.

zenTa EKG hemma
EKG-2 från Zenicor i Stockholm är en EKG-mätare för hemmabruk. Patienten lägger tummarna på elektroderna ett par gånger per dag. Mätningarna skickas till en central databas för klinisk bedömning

Regelbundna mätningar kan hitta vissa typer av hjärtfel. Hemmiljön ger bättre mätvärden.

Zenicor EKG-2 består av skärm, mätelektroder, processorkort och GPRS-modem. Läkaren använder ett webbaserat system.

Nominerade i kategorin Student

Välj egen film på flyget
A16 är ett beställvideosystem för flygplan eller bussar med stöd för upp till 16 klienter och servrar. Hårdvaran är programmerbar logik och nätverksprocessorer uppkopplade i ett rutnät.

Bidraget kommer från Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik på KTH i Stockholm.

cultVaktar klimatet i domkyrkan
Culturebee är ett trådlöst övervakningssystem för inomhusklimat i byggnader.

Systemet består av sensornätverk, lokala servrar och en central server som kommunicerar via Internet. Det är i första hand avsett för kulturbyggnader, som har höga klimatkrav. Linköpings Domkyrka har en provanläggning.

Culturebee är utvecklad av studenter på Linköpings Universitet.

I skrivande stund är det 27 grader varmt i Linköpings domkyrka. Det kan du se här (länk).

dgnGitarreffekter utan fördröjning
En effektprocessor för elgitarr med en fördröjning på under en samplingsperiod. Studenter på Jönköping School of Engineering säger sig ha hittat ett nytt sätt att konstruera ljudeffektprocessorer. Hårdvaran är en FPGA. Prototypen klarar sex inställbara effekter och används via ett grafiskt användargränssnitt..

elEn uppkopplad processor i varje eluttag
Alla vägg- och takkontakter i hemmet kan styras och rapportera via Zigbee, Ethernet eller wlan till en central enhet som används via mobiloperativsystemet Android eller via ett webbgränssnitt.

Detta system för att automatisera hemmet heter Hauto och är utvecklat av studenter på Chalmers Tekniska Högskola

Kontakterna kan styras enskilt eller gruppvis, exempelvis per rum. Här finns också funktioner för att samla statistik om strömförbrukning. Det går också att koppla in ytterligare sensorer för mätning av till exempel temperatur eller ljus.
Brandvarnare som faktiskt används
De flesta som dör i bränder i Sverige skulle överlevt om hemmet haft en fungerande brandvarnare. Det hävdar studenter på Högskolan i Halmstad. Med utgångspunkt i detta har de industridesignat en brandvarnare med målet att se till att den faktiskt används.

Problem som brandvarnare brottas med att de stängs av för att de blivit ett irritationsmoment, vilket sedan glömts bort. Eller att batterierna helt enkelt tar slut.

Det enda konstruktörerna vill avslöja om brandvarnaren, som heter Safire, är att den är snygg och enkel att använda.

– Vi kommer söka patent på vår produkt som vi kommer att lämna in innan tekniska mässan. Tills dess måste vi hålla vår produkt under sekretess, säger Elin Olsson, en av uppfinnarna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)