JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kan Samsung peta ner Intel från tronen?
Visserligen är Intel fortfarande ohotad ett på halvledarmarknaden men Samsung närmar sig snabbt bakifrån. Orkar företaget hålla farten uppe kan Intel förlora förstaplatsen redan år 2014, spår analyshuset IC Insights.
Halvledardelen av koreanska Samsung har haft en årlig tillväxt på 13,5 procent de senaste tio åren. Intel däremot har bara lyckats växa med 3,4 procent per år. Om tillväxtsiffrorna håller i sig kan Samsung passera Intel redan år 2014 eller 2015. Analytikerna på IC Insight hävdar att det är över 50 procents sannolikhet för att det kommer att inträffa.

En viktig förklaring är att Samsung spenderat mest av alla halvledarföretag på nya fabriker under sex av de sju senaste åren.

Intel och Samsung har hittills inte varit direkta konkurrenter men ser ut att bli det allt mer. Samsung är världens största tillverkare av DRAM, SRAM och flash-minnen. Dessutom har företaget försökt bredda sig utanför minnesmarknaden och tillverkar idag bland annat styrkretsar liksom kretsar till mobiltelefoner och andra handhållna apparater men även CMOS-sensorer och erbjuder dessutom foundrytjänster.

Intels tillväxt har begränsats av tillväxten på pc- och servermarknaden men företaget har på senare år försökt bredda sig mot mobiltelefoner och inbyggnadsmarknaden med hjälp av Atomprocessorn.

Det finns därför ett överlapp inom inbyggnads- och mobilsegmentet där Samsung tillverkar kretsar baserade på Armkärnan medan Intel satsar på sin egenutvecklade Atomprocessor. På minnesområdet har Intel lierat sig med Micron kring NAND-flash som bland annat används för att lagra programkod.

En brasklapp som IC Insights kastar in är att prognosen kan kullkastas av större förvärv. Bland annat ryktas det att Intel är spekulat på Infineons mobilkretsar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)