JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina-CPU i tredje generationen
En åttakärna i 65 nm som drar 40W och presterar 128 gigaflops. Så ser den första medlemmen av tredje generationen av Kinas processorfamiljen Godson ut. Den blir inte lika strömsnål som tidigare utlovats.
Kinas projekt att bygga upp en IT-infrastruktur kring den egna CPU-familjen Godson (också känd som Loongson) går nu in i sin tredje femårsplan. En av chefsarkitekterna, Wei-wu Hu, gav nya detaljer om den tredje versionen av arkitekturen på mässan Hot Chips i Palo Alto, USA.

64-bitarsprocessorn Godson 3B (även känd som Loonson) beräknas finnas i produktion under nästa år. Kärnan i processorn heter 464V där "V" syftar på vektorenhet – den har en 256 bitars sådan, inklusive åtta stycken MAC-operationer. Den ska enligt Wei-wu Hu ha en prestanda på 128 gigaflops.

En enda av de åtta kärnorna ska i 1 GHz enligt simuleringar kunna avkoda videoformatet H.264 1080p i hundra bilder i sekunden.

Förhoppningen att Godson 3B skulle bli ovanligt strömsnål tycks ha gått om stöpet. För ett år sedan presenterades processorn på samma konferens. Då skulle den dra 20 W. Nu redovisas i stället den dubbla förbrukningen, 40 W.

Godson 3B är 300 mm2 och tillverkas i 65 nm av ST Microelectronics.

En intressant egenskap hos tredje generationen är att den utökat MIPS-instruktionsuppsättningen med 200 instruktioner som emulerar x86 – den kan alltså direkt köra PC-program.

Godson 3B är främst en serverprocessor. Den kommer också att användas i superdatorer. Men den får snart också en syster Godson 3C som är skräddarsydd för det ändamålet.

Godson 3C har sexton kärnor och ska vara färdig år 2012. Då kommer den att byggas samman till en superdator som presterar över en petaflops, en miljon miljarder flyttalsoperationer per sekund.

Det kommer också snart att dyka upp nya modeller av den andra generationen av Godson. Godson 2H är en enkelkärna med grafik, minnesstyrkrets och periferienheter som ska finnas på marknaden nästa år.

Godson tillverkas idag i 65 nm och planerar därnäst att ta steget direkt till 28 nm, överhoppandes 45 nm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)