JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Det svensk-amerikanska uppstartsföretaget Nilar, som utvecklat en ny typ av nickelmetallhydridbatterier, ska starta en fabrik med tillhörande utvecklingsavdelning i Gävle. På sikt kan fabriken sysselsätta så många som 300 till 500 personer.
– Vår kravprofil hade tre huvudpunkter. Dessa var närhet till universitet eller högskola, lokal erfarenhet av processtillverkning, geografisk närhet till kunders produktionsanläggningar. Gävle fyller alla tre, när dessutom Ericssons tidigare lokaler och kunniga personal blev tillgängliga var valet enkelt, säger företagets tillträdande koncernchefen Patrik Nilsson i ett pressmeddelande.

Nilar startades år 2000 av Lars Fredriksson och Neil Puester som bägge arbetat tillsammans inom Optima Batteries. Företaget har idag utveckling och tillverkning i Denver, Colorado, med ett 20-tal anställda inom såväl forskning och utveckling som inom tillverkning.

Företaget har utvecklat en så kallad bipolär NiMH-teknik vilket ska ge en kostnadseffektiv tillverkning samtidigt som det har högre energitäthet och bättre livslängd än flera av alternativen. Möjligheterna att bygga batterierna efter kundernas exakta behov är en fördel.

Hittills har företaget tagit in 120 miljoner kronor från fem privatpersoner.

Den nya fabriken i Gävle ska starta serieproduktion nästa år i Ericssons före detta lokaler i Hemsta och innebär ett 50-tal jobb från start.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)