JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
ABB och General Motors ska i gemensam regi undersöka om det går att använda begagnade batterier från elbilar som energilagringsenheter. Kostnadseffektiv energilagring är en teknisk förutsättning för smarta elnät, menar företagen.
– De framtida smarta elnäten måste inrymma en större andel förnybara energikällor och tillhandahålla en omfattande infrastruktur för eldrivna transportlösningar – egenskaper som båda kräver en mängd lösningar för energilagring, säger Bazmi Husain, global chef för smarta elnät på ABB, i ett pressmeddelande.

Det är bakgrunden till att ABB och GM nu startar ett forsknings- och utvecklingssamarbete som syftar till att undersöka hur batterier från elbilar kan användas efter att bilen har tjänat ut.  Inom ramen för projektet ska de två titta på om det går att kostnadseffektivt återanvända litiumbatterier från GM:s elbil Chevrolet Volt.

– För oss är det ett mycket spännande projekt att undersöka hur batterier från uttjänta elbilar kan återanvändas för att bidra till nödvändig framtida energilagring och samtidigt ge långtgående ekonomiska och miljömässiga fördelar, säger Bazmi Husain.

Energilagring krävs bland annat för att hantera ojämnheterna i elproduktionen från vind- och solkraft, hantera perioder av hög belastning i elnätet, ge reservkraft samt ge möjlighet att lagra elkraft under perioder av låg efterfrågan.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)