JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete för rfid-märkta köttdjur
En leverantör av öronmärken och en distributör av lantbruksvågar ska tillsammans försöka öka den svenska köttindustrins intresse för rfid-märkning av nötkreatur.
Tidigare i år godkände Jordbruksverket elektroniska öronmärken med rfid för nötkreatur, men hittills har intresset varit svalt. Det vill öronmärkesleverantören Os Id Stallmästaren och vågleverantören Hencol ändra på.

- Vi ser att köttbranschen i Sverige ännu inte har tagit till sig hur mycket man kan vinna på att investera i elektronisk märkning, säger Crina Laurell på Os Id Stallmästaren i ett pressmeddelande.

De båda företagen ska nu hålla seminarier och förevisa tekniken runt om i landet. De menar att tekniken förenklar jordbrukarens arbete, ökar säkerheten, effektiviserar produktionen och ökar spårbarheten. Informationen i rfid-taggen kan användas från jordbruket hela vägen till slakteriet.

- Våra grannländer ligger flera år före, så det är viktigt att tekniken snabbt tas upp i landet, säger Henrik Österlund på Hencol i pressmeddelandet.

Med rfid-taggar blir avläsningen säkrare och snabbare än dagens visuella märken som ofta skyms av smuts och hår. Enligt företagen kostar en märkning 36 kronor per djur, och djuren kan då läsas av automatiskt på upp till 90 cm avstånd. Taggen kan också kombineras med vågar och foderautomater för optimal uppfödning. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)