JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Symbian – alla står vid utgången
I förra veckan meddelade Sony Ericsson att det inte planerar några nya smartmobiler med Symbian som operativsystem. Elektroniktidningen har synat övriga tillverkares planer och hittar ingen som vågar planera för en framtid med Symbian. Alla – även Nokia – bygger vägar ut ur operativsystemet.
Att Sony Ericsson förmodligen konstruerat sin sista Symbiantelefon avslöjade företagets teknikchef Jan Uddenfeldt för tidningen Ny Teknik i förra veckan.

– I nuläget har vi inga planer på nya produkter med Symbian, sade Jan Uddenfeldt.

Uppgiften har senare bekräftats av ytterligare talespersoner för Sony Ericsson. Företaget ska istället fokusera på Microsofts operativsystem Windows Phone 7 och på Googles operativsystem Android.

Att även mobiltillverkaren Samsung håller på att fasa ut Symbian, blev känt när planer läckte ut i slutet av förra året. Företaget tillverkar sina sista Symbianmobiler i år för att istället satsa på den egna plattformen Bada och på Android.

Sharp och Fujitsu, två stora Symbiantillverkare, håller på att bygga en gemensam nödutgång från Symbian tillsammans med Renesas, NEC, Panasonic och NTT Docomo. Japanerna konstruerar en plattform som kan köra program både under Symbian och Linux. Det kommer att underlätta en framtida migrering till Linux och Android.

Nokia är idag den mest drivande kraften bakom Symbian. Men inte ens Nokia är renlärigt utan använder programbiblioteket QT som en väg bort från beroendet av Symbian. Den som bygger tillämpningsprogram av funktioner i biblioteket QT kan kompilera sin program att fungera i olika operativsystem. Nokias bygger på detta sätt en bro mellan Symbian och Maemo, en Linuxversion som företaget utvecklar tillsammans med Intel.  

Något paradoxalt fortsätter ändå utvecklingen av Symbian.

Den nuvarande versionen av Symbian heter 3.0 och används i nylanserade Nokia N8. Och versionerna duggar tätt. Version 4.0 av Symbian kommer andra halvåret i år och ska finnas i mobiler under första halvåret nästa år. Och Symbian 5.0 och 6.0 är planerade till nästa år respektive första halvåret 2012.

2012 är händelsevis samma år som Sharp och Fujitsus nödutgång väntas vara färdig för lansering.

Symbians utvecklingsråd har just haft ett möte, i Sony Ericssons lokaler. Här kan du se youtube-annonseringar från olika arbetsgrupper (länk).

Sony Ericsson står fortfarande kvar som styrelsemedlem i Symbian Foundation, men företagets sista Symbianmobil är alltså troligen den Vivaz Pro som du kan köpa i butiken nu.

Symbian tappar stadigt mark till Android, Iphone OS och Windows. Från att ha haft en marknadsandel på 60 procent är Symbian idag nere på 40 procent och beräknas ligga på 33 procent år 2014.

Fallet bromsas just nu av att Symbian används i billiga mobiler med större volymer. Men också Google planerar att kliva ner i prisklass och försöka göra Android till en storsäljare i Kina och Indien.

Över 300 miljoner mobiler har sålts med operativsystemet Symbian, som började som en gemensam satsning från Ericsson, Nokia och Motorola att förvandla brittiska Psions handdator-OS Epoc till ett operativsystem för avancerade mobiltelefoner

Av dessa var Ericsson var först på banan med en Symbianmobil – R380 år 2000.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)