JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräckscenario för Ericsson

Från 2012 kommer marknaden för Ericssons kärnverksamhet mobil infrastruktur att backa med runt 8 procent om året. Det tror åtminstone analyshuset ABI Research, som pekar på att operatörerna har starka förhandlingspositioner och att konkurrensen hårdnar. 

I år och nästa år ser det hyggligt ut. Operatörernas investeringar i mobila nät väntas i år växa med runt 3 procent. De områden som växer är framför allt radioaccessnät, med 3,5 procent, och kärnnät (core networks), med 8 procent. 

Men därefter väntar några tuffa år för Ericsson och dess konkurrenter, om man får tro ABI Research. Enligt dess analys kommer investeringarna globalt att minska med omkring 8 procent om året mellan 2012 och 2015.

 

– På lång sikt är framtiden för mobil infrastruktur inte ljus. Konsekvenserna märks redan på marknaden i form av prispress och konsolidering, säger företagets analyschef Jake Saunders i en pressrelease.

 

Enligt ABI Research är det köparnas marknad just nu. Stora operatörer som Vodafone, France Telecom och Telefonica har skrivit fördelaktiga ramavtal med de stora leverantörerna. Marginalerna hos etablerade storspelare som Ericsson och Nokia Siemens Networks urholkas av uppstickare som Huawei och ZTE. 

 

Samtidigt har infrastrukturverksamheten hos Motorola och Nortel sålts av till storspelarna. Och ABI Research utesluter inte fler strukturaffärer.

 

– Det finns en reell möjlighet att någon av de etablerade aktörerna går in i seriösa förhandlingar om samgående med någon av de kinesiska uppstickarna. Politiska faktorer kan stå i vägen, men ur ett affärsperspektiv vore det hållbart, säger Jake Saunders.

 

Enligt analysen kommer investeringar i 4G att börja ta fart på bred front nu för att år 2012 överstiga investeringar i 3G-nät, åtminstone på kärnnätssidan. Marknaden för kärnnät kommer då att uppgå till cirka 12 miljarder dollar vardera för 3G och 4G. Kärnnäten blir allt viktigare för operatörerna i takt med att datamängderna ökar i kommunikationen, tack vare multimedia, sociala nät och liknande.

 

Analysen kan köpas här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)