JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acumem: Expansion möjlig efter uppköpet
Amerikanska Rogue Wave förvandlar svenska Acumem  till sitt globala utvecklingscenter för prestandaverktyg. Acumems teknikchef Erik Hagersten tror att det betyder expansion i Sverige.
Uppsalaföretaget Acumem har köpts av amerikanska Rogue Wave. Det berättade Elektroniktidningen i en nyhet i morse, här (länk).

Nu har vi fått en pratstund med Acumems grundare och teknikchef, Erik Hagersten.

Acumem lyckades under sina fyra år aldrig visa upp en vinst. Företaget hade aldrig en säljavdelning och omsättning landade på 694 000 kronor 2008 för att sjunka till 413 000 kronor 2009.

eh
Erik Hagersten
– Jo, siffrorna talar för sig själva. Vi satsade på att hitta namnkunniga kunder för att visa upp vår teknik och bevisa att vi är attraktiva på marknaden, säger Erik Hagersten.

Stora företag som Sun och HP har rekommenderat Acumem vidare till sina egna kunder. Men det har inte räckt.

– Det finns ingen teknik som säljer sig själv i stora volymer.  Dagens omsättning har vi fått utan marknadsföring. Den har genererat sig själv.

Med Rogue Wave som ägare lanseras nu Acumems produkter via en global sälj- och marknadsföringsorganisation.

– Man kan säga att detta varit vår strategi hela tiden. Vi har sett att vi måste hitta en partner som hjälper oss sälja tekniken. Alternativet hade varit att skriva ett krångligt samarbetsavtal med någon.

Nu tror Erik Hagersten att verktygen kommer att hamna i betydligt fler utvecklares händer.

– Rogue Wave har en bred flora av verktyg för högprestandaberäkningar. Men de har saknat verktyg för prestandaoptimering, så vi fyller ett hål i deras portfölj.

– De har en avancerad debugger, Total View. Steg ett i utvecklingen av mjukvara är att avlusa den. Därefter inriktar man sig på prestanda, så vi får en naturlig roll.

För Rogue Wave är Acumem mycket mer än bara ett verktyg. Acumem förvandlas till Rouge Waves utvecklingsavdelning för verktyg för prestandaprogrammering – som enligt Erik Hagersten blir allt viktigare verktygsnisch allteftersom processorarkitekturerna ökar i komplexitet. Hans avdelning kommer dels att vidareutveckla Acumems produkter som fristående verktyg och dels se till att de fungerar tillsammans med Rogue Waves övriga komponenter.

Innebär det nyanställningar i Sverige?

– Det skulle jag absolut tro. Vi räknar med att vi kommer att expandera verksamheten i Sverige i och med att kundbasen blir betydligt större, säger Erik Hagersten.

Innebär det också att ni kommer att utveckla även andra sorters verktyg?

– Det kan man tänka sig. Vi har ett fantastiskt team med mycket kunskaper.

Acumem lanserar snart sina verktyg i en version för Microsofts utvecklingsmiljö Visual Studio.

– Det innebär en enorm kundbas på sex miljoner programmerare, säger Erik Hagersten.

Erik Hagersten stannar kvar på Acumem. Liksom idag kommer han att dela sin tid mellan Acumem och sin forskning på Uppsala universitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)