JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mekanisk grind tål 550 °C

Mekanisk grind
tål 550 °C

Amerikanska forskare har byggt en elektromekanisk logisk inverterare av kiselkarbid som klarar temperaturen på Merkurius yta och i en jetmotor.
Forskarna, på Case-universitetet i Cleveland, går nu vidare för att se om de kan implementera en minnescell i samma  material. I så fall står vägen öppen till att bygga en processor som kan arbeta i temperaturer långt över dagens kiselkarbidtransistorer, som klarar kanske 250–300 °C.

Ett problem – som forskarna dock tror sig kunna övervinna – är att omkopplarna idag går sönder efter bara 2 miljarder växlingar.

Omkopplarna är några hundra nanometer stora och etsade i kiselkarbid med hjälp av elektronstrålelitografi och svavelhexafluorid.

Forskarna hoppas kunna höja klockfrekvensen från dagens 500 kHz till 1 GHz, det vill säga till ett tempo motsvarande dagens transistorlogik. Men med läckströmmar som är i praktiken noll vid 500 °C.

Omkopplaren är en liten arm fastsatt i basen, som en morsenyckel, som kortsluts i toppen av elektrostatiska krafter.

Serverparker är ytterligare ett möjligt användningsområde som den höga värmetåligheten öppnar, enligt forskarna, eftersom behovet av kylning är mindre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)