JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gemalto hävdar Androidpatent
Franska Gemalto, specialist på datasäkerhet, stämmer en rad företag med Google i spetsen för patentintrång kring operativsystemet Android.
Stämningen gäller en rad innovationer i Android, den virtuella maskinen Dalvik och tillhörande utvecklingsverktyg och produkter. Enligt Gemalto utvecklades den aktuella tekniken under 1990-talet i Gemaltos forskningslabb i Texas.

I stämningen, inlämnad i en distriktsdomstol i Texas, väcks talan mot Google, HTC, Motorola och Samsung, som alla använder Android i mobiler.

Dalvik kör de 100 000 användarprogram (appar) som finns utvecklade för Android, som exempelvis Google Talk, Maps, Voice, Calendar och Gmail.

– Gemaltos patenterade teknik är fundamental för att köra mjukvara utvecklad i högnivåprogram som Java på en resurssnål enhet, kommenterar en icke namngiven talesperson för Gemalto i en pressrelease.

– Stämningen är nödvändig för att skydda vår investering och våra innovationer. Tekniken vi utvecklat och de tillhörande immateriella rättigheterna är livsnödvändiga för Gemaltos framtid. Det är vår skyldighet gentemot våra anställda, kunder, partner och aktieägare att skydda dessa innovationer från företag som ignorerar våra immateriella rättigheter, fortsätter vederbörande.

Tidigare har även Oracle stämt Google för patentintrång kring just Dalviks användning i Android.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)