JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första steget mot mikrobatterier
Litiumjonteknik kan fungera som kraftkälla för mikrosystem. Det tror forskare på det amerikanska universitetet UCLA, som nu säger sig ha konstruerat en komponent som skulle kunna ladda batterier små som sandkorn. Projektet sponsras av Darpa.
Minibatteriprojektet är i sin linda. Det man hittills lyckats med är att skapa en elektrolyt som tillåter laddningar att flyta mellan små elektroder. Med hjälp av en process, kallad atomlagerdeposition, har man lyckats lägga elektrolyten på nanotrådar.

– Vi försöker nå samma effekttäthet som i traditionella litiumjonbatterier, men vi måste åstadkomma mycket mindre dimensioner, säger Jane Chang, forskare på UCLA som konstruerat själva elektrolyten.

Jane Chang har nyligen –  tillsammans med tre kollegor – presenterar sitt resultat på ett forskningssymposium i USA (se länk).

Forskningsprojektet har hittills fått ekonomiskt stöd av den amerikanska militära forskningsorganisationen Darpa, som är intresserad av att finna ett sätt att skapa sandkornsstora litiumjonbatterier som kan användas i så kallade mikromaskiner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)