JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-näsa hittar cancer och mogna druvor
Forskare på KTH har utvecklat en elektronisk näsa som kan användas till allt från att identifiera cancer i mänsklig vävnad till att avgöra exakt när en viss vindruva är mogen att skördas. Dessutom till lägre pris än annan utrustning för ändamålet.
Sensorer som identifierar kemiska föreningar, så kallade elektroniska näsor, har funnits i forskarvärlden i något decennium. Det som särskiljer utrustningen från KTH-forskarna Thomas Lindblad och José Chilo är att den - enligt ett pressmeddelande från KTH -  har bättre prestanda än vad som kommit fram från andra företag och lärosäten.

Exempelvis klarar den att skilja doften av vävnad med äggstockstumörer från frisk vävnad, enligt en nyligen publicerad artikel i tidskriften Future Oncology.

– Vi pratar om en träffsäkerhet på mellan 88 och 92 procent. Med dubbla antalet sensorer kan vi nå 95 procents säkerhet, vilket jag anser vara fullt tillräckligt vid till exempel cancerscreening, säger Thomas Lindblad, professor i fysik, i pressmeddelandet.

Därtill går analysen fort - 20 sekunder - och till en tiondel av kostnaden för konventionell gaskromatografi.

– Om näsan ska användas för att analysera cancer kostar den cirka 100 000 kronor, kommenterar Lindblad.

Betydligt billigare versioner kan tas fram för enklare behov, hävdar forskarna. En sensor som i en butik kan skilja skämda livsmedel från tjänliga behöver färre sensorer, och skulle kosta runt tusenlappen.

Andra tillämpningar näsan testats på är spårning av knark och sprängämnen åt tullen, för att blanda parfym och inom vinbranschen.

– Det är på timmen kritiskt att veta när vindruvor ska skördas för att vinet ska bli så bra som möjligt.

Ytterligare en tänkbar tillämpning är att snabbt kunna ta reda på om en köttbit kommer från gris eller nöt, vilket skulle kunna vara intressant för flera religiösa grupper.

Några planer om kommersialisering eller massproduktion nämns inte i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)