JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Eriksson i blåsväder
Lunds universitets rektor tillika förre generaldirektören för Vinnova, Per Eriksson, överdrev sina meriter då han utsågs till professor, skriver Sydsvenskan. Överdrifterna gäller både handledande av doktorander och patent.
Tidningen Sydsvenskan har granskat de offentliga handlingar som legat till grund för Per Erikssons utnämning till professor år 2006 - en förutsättning för att nomineras till rektor. I granskningen (länk) framkommer flera tveksamheter.

Per Eriksson anger i sin ansökan att han varit huvudhandledare för två doktorsavhandlingar samt biträdande handledare för fem forskarstuderande. Sydsvenskan ifrågasätter båda huvudhandledarskapen och flera av de biträdande.

Sydsvenskan ifrågasätter också de tre patent som Per Eriksson angett att han innehade vid tiden för ansökan. Ett av dem hade slutat gälla, ett krävde förtydligande som aldrig inlämnats, och ett var ännu inte beviljat vid tiden för ansökan, skriver tidningen.

I ett genmäle (länk) förklarar Per Eriksson sin syn på saken. Eriksson medger där att det formellt inte var han själv utan vederbörandes professorer som hade den rollen, men att det i praktiken var han som stod för arbetet. Och rörande patenten menar Eriksson att det Sydsvenskan påpekar inte minskar arbetets meritvärde.

Saken är extra känslig för Per Eriksson då Lunds universitet inlett ett systematiskt arbete mot akademiskt fusk.

Per Eriksson var rektor för Blekinge tekniska högskola 1989-2000. Därpå var han generaldirektör för Vinnova 2001-2008. Han utsågs till professor i signalbehandling vid Lunds universitet 2007 och till rektor för Lunds universitet 2009.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)