JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu finns bläckskärmar i färg

E inkNu finns
bläckskärmar i färg

Tio procent av de eböcker som säljs nästa år kommer att ha färgskärm. Det hävdar taiwanesiska E ink samtidigt som företaget lanserar sin första färgskärm.
Upplösningen är  200 dpi, kontrasten 10:1 och tekniken klarar att visa 4096 distinkta färger.

Upp till 40 procent av det infallande ljust reflekteras och tittvinkeln är i princip så stor den kan bli, nära 180 grader.

Skärmen kan uppdateras mellan en och åtta gånger per sekund, så det här är ingen teknik som klarar animeringar eller film.

Färgtekniken kommer att finnas i produkter med skärmar på mellan två och tolv tum. Först ut blir troligen en 9,7-tums bokläsare från Kinesiska Hanvon.

E inks tidigare teknik för svartvitt elektroniskt bläck används i de flesta av dagens bokläsare på elektroniskt bläck, bland dem det amerikanska postorderföretaget Amazons bokläsare Kindle.

Den nya tekniken heter Triton och använder samma grundteknik som den gamla med svarta och vita, negativt respektive positivt laddade pyttesmå kapslar, tiotals per bildpunkt. Det som adderats är ett tunt färgfilter för designera bildpunkter som röda, gröna, blå eller vita punkter.

Till skillnad från exempelvis LCD drar denna teknik ström endast när bildinnehållet växlar. Den blir bland annat därför mycket strömsnål. Tekniken använder infallande ljus, som ett vanligt papper och fungerar bättre ju ljusare omgivningen är, men inte alls i mörker.

Enligt E ink är kontrasten i företagets motsvarande svartvita teknik idag högre än kontrasten för trycksvärtan i en typisk dagstidning.

Styrkretsar från Epson, Freescale, Marvell, Maxim Semiconductor och Texas Instruments kommer att stödja Triton. Freescale i.MX508 Epson S1D13524 stöder den redan idag.

Den tidigare nämnda Hanvonläsaren har pekskärm och körs under en Freescale-cpu och Microsoft Windows CE. Den tillhör Hanvons skärmfamilj Wisereader  och visades upp på plattskärmsmässan FPD International 2010 i Japan förra veckan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)