JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IPC dissar Greenpeace
Är bromerade flamskyddsmedel farliga? Ja, säger miljöorganisationen Greenpeace. Nej, säger branschorganisationen IPC. Båda hänvisar till vetenskapliga studier men kommer till diametralt olika slutsatser.
Under året har IPC bedrivit en intensiv lobbykampanj mot det nya RoHS-direktivet där bland annat bromerade flamskyddsmedel var på väg att hamna på en lista över prioriterade ämnen som på sikt ska tas med i direktivet. Även om det reviderade RoHS-direktivet ännu inte är antaget är beskedet från i fredags, att det inte blir någon prioriteringslista, en framgång för IPC.

Uppenbarligen har beslutet gett organisationen råg i ryggen. För nu går IPC ut och kritiserar Greenpeaces rankinglista över världens stora elektroniktillverkare, en lista som uppdateras med jämna mellanrum. För att hamna högt upp på den listan måste företagen inte bara fasa ut farliga kemikalier i sina egna produkter utan dessutom lobba gentemot myndigheter.

Listan toppades senast av Nokia och Sony Ericsson (länk). Det svensk-japanska bolaget har fasat ut farliga kemikalier inklusive bromerade flamskyddsmedel och vill dessutom ha en skärpning av RoHS-direktivet (länk).

Men långt ifrån alla företag är lika aktiva, på bottenplats ligger flera datortillverkare liksom speltillverkaren Nintendo.

”Greenpeace fortsätter att peka ut ledande konsumentelektronikföretag som inte lobbar för en agenda som baseras på felaktig vetenskap. Flera datortillverkare fick lägre betyg för att de inte aggressivt fasar ut bromerade flamskyddsmedel ur sina produkter”, skriver IPC i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Vetenskapen stöder inte utfasning av alla bromerade flamskyddsmedel. Tvärtom, Världshälsoorganisationen och EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för hälso- och miljörisker har båda var för sig genomfört omfattande studier av TBBPA, ett vanligt förekommande bromerat flamskyddsmedel, och båda kom fram till att det var säkert för både människor och miljön.”

IPC gick även ut i våras och angrep den svenska miljöorganisationen Chemsec med likande argument efter det att Chemsec släppt en rapport som hävdade att det går bra att fasa ut såväl bromerade flamskyddsmedel som PVC-plast (länk).

I slutet av oktober uppmanade 145 forskare från 22 länder, däribland professor Åke Bergman och professor Cynthia A de Wit vid Stockholms universitet, till stor försiktighet med bromerade och klorerade flamskyddsmedel. Artikeln publiceras i oktobernumret av den amerikanska tidskriften Environmental Health Perspectives (länk).

Men IPC är bergfast övertygade om att dessa forskare har fel, och att Greenpeace ställer elektronikjättar i skamvrån på felaktiga grunder.

”Att demonisera vissa substanser utan en vetenskaplig grund kan få industrin att anamma substanser som har större miljöpåverkan eller som får resurser att användas ineffektivt. IPC uppmanar därför alla organisationer och myndigheter att utgå från vetenskapliga principer när det utvärderar och förbjuder kemikalier och substanser” skriver IPC.

Greenpeace har inte besvarat IPC:s utspel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)