JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två svenskar på Times topplista

Två svenskar på Times topplista

Tillsammans med en flygande bil, en laser som dödar malariamyggor och Apples iPad har två svenskar tagit sig in på den lista som tidskriften Time årligen publicerar över de 50 bästa innovationerna. Det är Minesto, som utvecklar ett tidvattenkraftverk, och Interaktiva Institutet, vars sladd lyser starkare ju mer el apparaten förbrukar.
Den lysande sladden från Interaktiva Institutet är tänkt att sänka elförbrukningen genom att uppmärksamma användarna på att många apparater drar ström även när de inte används. Det kan gälla tv-apparater och olika typer av laddare.

Sladden är utvecklad inom ramen för projektet Static! Och har Institutet fick samma utmärkelse från tidskriften Time för fyra år sedan för en ”blomlampa” som veklar ut sig ju mindre energi som används. Båda beskrevs i lätt kåserande form av Elektroniktidningen för två år sedan (länk).

Den andra svenska pristagaren är Göteborgsbaserade Minesto. Företaget har utvecklat en undervattensdrake med turbin och generator som effektivt tar tillvara den energi som finns i tidvattnet. En drake i skala 1:10 ska ”provflygas” i slutet av nästa år utanför Irland. Tekniken beskrevs i Elektroniktidningen i våras (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)