JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm väntar på Intels pek-attack

slateArm väntar på
Intels pek-attack

Nästa år är Intel moget för att utmana Arms dominans i pekplattor. Det erkänner Arms ordförande Tudor Brown. Men han säger sig förstås tro att Arm kommer att kunna försvara sig bra.
Arms ordförande intervjuas i tidningen Digitimes.

– Nästan alla pekplattor som skeppas idag har en Armprocessor i sig, både Ipad, konkurrenterna från Samsung och Archos, och kinesiska märken och OEM-tillverkare. Men snart släpper Intel nya processorkonstruktioner och under första kvartalet 2011 kommer vi att få se verklig konkurrens mellan processorer för pekplattor.

Enligt Tudor Brown kommer dock hans ledning mot Intel – utmanaren i sammanhanget – att kvarstå.

– För det första för att Arm har ett väletablerat nätverk av kiselpartners vilket tillåter köparna att variera vem de väljer att köpa av. För det andra för våra energisparfunktioner. Och för det tredje för all mjukvarusupport som finns runt arkitekturen – fler och fler mjukvaruleverantörer inriktar sig på applikationer för mobila enheter.

Han tror att marknaden för pekplattor kommer att bestå av fler än ett dussin spelare under 2011 och omsätta mellan 30 och 50 miljoner dollar.

– Det är för tidigt att säga säkert, för det finns ingen historisk parallell till marknaden för pekplattor.

Pekplattorna har enligt Tudor Brown hittat en meningsfull nisch.

– När jag kom till Computex för sex månader sedan var jag osäker på vad det egentligen skulle bli av pekplattorna. Men idag använder jag själv en Ipad för att kolla eposten och för Skype – den långa batteritiden betyder att man alltid kan vara uppkopplad.

 – Fast jag har förstås fortfarande en notebook i ryggsäcken.

Det finns enligt Tudor Brown bättre möjligheter för underleverantörer att tjäna pengar på pekplattor än på netbooks.

– Pekplattorna bygger på en öppen plattform vilket betyder att vinsterna kommer att fördelas mer jämnt bland underleverantörerna.Till skillnad från dagens modell där CPU- och OS-tillverkare tar den största biten av kakan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)