JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei har flest LTE-kontrakt
Trots att kinesiska Huawei inte kommer in på USA-marknaden har man lyckats få en dryg tredjedel av världens hittills skrivna kontrakt på LTE-nät. Men de största kontrakten har gått till Ericsson, som därmed är störst på LTE räknat i pengar.
Av de 50 beställningar som hittills offentliggjorts för uppbyggnad av LTE-nät har 18 kontrakt gått till Huawei - mer än dubbelt så många som någon konkurrent. Ericsson och Nokia-Siemens har åtta kontrakt vardera, Alcatel Lucent sju och ZTE sex. Därtill har NEC, Motorola och Samsung fått varsin LTE-nätsbeställning.

Det framgår av en undersökning gjord av analsyföretaget Telegeography, som refereras i nyhetsbrevet Rethink Wireless (länk).

Antalet kontrakt speglar dock inte hela styrkepositionen. De stora beställningarna har enligt undersökningen gått till Ericsson, främst i länder där företaget har lång historia av goda relationer med operatörerna. Ericsson har lyckats allra bäst i USA, där man är leverantör till alla de tre stora LTE-projekten, hos Verizon Wireless, AT&T och Metro PCS. Tillsammans med den dominerande leverantörspositionen hos Teliasonera så menar Telegeography att Ericsson är störste LTE-leverantör räknat i pengar. Huawei har av delvis politiska skäl inte fått något fotfäste i USA.

Undersökningen konstaterar också att Huawei inte använt priset som främsta argument inom LTE, vilket det kinesiska företaget gjort för att slå sig in på 2G- och 3G-marknaderna. Men företaget kan, precis som sina landsmän i ZTE, erbjuda bättre finansieringsmöjligheter än exempelvis Ericsson. Huaweis flexibla utrustning, som dess SingleRAN-arkitektur, anses hålla samma tekniska nivå som konkurrenterna.

Analysen poängterar att marknaden för mobil infrastruktur håller på att förändras. Värdet ligger inte i lika hög utsträckning i de enskilda hårdvaruprodukterna, utan allt mer i mjukvaran, och i leverantörernas möjligheter att stödja många olika typer av nät. Detta ska enligt analytikerna också gynna Ericsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)