JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias modemchips har blivit Renesas
I somras berättade Nokia att man tänkt sälja sin designverksamhet av modem för GSM, WCDMA, HSPA och LTE till japanska Renesas. Idag börjar det nya bolaget Renesas Mobile Communications sin verksamhet med 1800 anställda varav 1100 från Nokia.
För snart två år sedan slog Ericsson ihop sin verksamhet inom mobiltelefonkretsar med ST och NXP till det som idag är ST-Ericsson. Nu har Nokia och Renesas gjort en liknande affär, där Renesas tar över 1100 anställda från Nokia i Finland, Indien, Storbritannien och Danmark, och bildar dotterbolaget Renesas Mobile Communications, RMC.

Renesas har betalat 200 miljoner kronor för affären, vilket av analytiker ansåg vara ett lågt pris då nyheten presenterades i somras. Till RMC för bolaget även sin egen verksamhet inom mobil multimedia, med cirka 700 anställda – på den japanska marknaden är Renesas störst på basbandsprocessorer.

Renesas siktar på att bli världens tredje största halvledarbolag efter fusionen med NEC Electronics tidigare i år. I den planen ingår ambitionen att öka försäljningen utanför Japan till 60 procent av omsättningen fram till år 2012. Satsningen på RMC är en nyckel i den strategin.

– Vi förväntar oss att år 2013 ha dubblerat försäljningen av mobila multimediakretsar jämfört med 2009 års försäljning på 90 miljarder yen (ungefär 7,5 miljarder kronor), skriver Renesas i ett pressmeddelande.

Affären gör också att tekniken i Nokias modem kommer ut på den öppna marknaden. Tanken är att produkter från RMC ska konkurrera med Qualcomm, ST-Ericsson och Infineon då världens prylar blir alltmer uppkopplade och visionen om "molnet" blir verklighet. Renesas är störst i världen på styrkretsar och bland de fem största på rf-kretsar, och har gedigen erfarenhet av system på kisel.

I avtalet mellan Renesas och Nokia ingår såväl leveranser av modemkretsar som framtida gemensam forskning och utveckling. Försäljningen av kretsar från RMC ska ske via Renesas vittförgrenade försäljningsorganisation.

På mässan Mobile World Congress i Barcelona i februari väntas det nya bolaget presentera sig mer utförligt för omvärlden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)