Skriv ut

TV-apparater får energimärkning


Precis som kylskåp, frysboxar, diskmaskiner och tvättmaskiner ska nu även tv-apparater energimärkas. Märkningen är gemensam för EU och blir obligatorisk från den 30 november nästa år.
- Nu får konsumenter och företag bättre förutsättningar att kunna göra val som både sparar pengar och minskar energianvändningen, säger Anita Aspegren i ett pressmeddelande. Hon är enhetschef för Energimyndighetens Testlab, som ansvarar för tillsyn av energimärkning och ekodesign i Sverige.

TV-apparater är den första produktgruppen inom hemelektronikområdet som får en obligatorisk energimärkning.  Hur energieffektiv en modell är visas på skalan A till G och syns på etiketten från mörkt grönt till rött. Redan från start kan de tillverkare som har tv-apparater som är effektivare än A frivilligt använda A+, A++ och A+++.

Energiklassen visar hur mycket el en tv-apparat drar i förhållande till storleken på bildytan. Dessutom visar märkningen energianvändningen per år, effekten vid normal drift samt bildstorleken. Energianvändningen per år baserar sig på att tv-apparaten används fyra timmar varje dag, 365 dagar om året. Detta uttrycks på energimärkningen som kilowattimmar per år (kWh).

Allt eftersom tv-apparaterna blir effektivare kommer den obligatoriska skalan att uppdateras stegvis, samtidigt som den sämsta klassen försvinner. Det blir således sju steg på skalan efter varje justering.   

Uppdateringen av energimärkningsskalan för tv-apparater sker enligt följande tidsplan:
1 januari 2013: Energiklasserna F till A+
1 januari 2016: Energiklasserna E till A++
1 januari 2019: Energiklasserna D till A+++
Kategori: Nyheter