JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skördar energi från värme och ljus

Skördar energi från värme och ljus

Forskare på Fujitsu Laboratories har utvecklat ett material som kan alstra elektricitet från både ljus och värme. Det är första gången man lyckats utveckla en produkt som kan utvinna energi från två olika källor, hävdar företaget.
Grunden är ett billigt organiskt material som kan fungera både som en solcell och ett termoelement. Tills nu har det enbart gått att få dessa två funktioner genom att kombinera två separata enheter, hävdar Fujitsu som förklarar hybridfunktionaliteten med att man använder två halvledarmaterial, ett av P- och ett av N-typ.  

Än så länge talar inte Fujitsu om vilken verkningsgrad den nya hybridsensorn kan komma att få, men inomhusljus ska vara tillräckligt för att få den att i solcellsläge alstra nog med elektricitet för många tillämpningar. Företaget hävdar dessutom att det nya materialet kan komma att skörda dubbelt så mycket energi jämfört med två separata enheter som skördar energi ur endera solens strålar eller värme.

Fujitsu Laboratories ska fortsätta att utveckla den nya hybridtekniken och tror att den kommer att kunna kommersialiseras runt år 2015. Framförallt ser företaget stor potential inom medicinska tillämpningar, där tekniken kan användas för att exempelvis mäta kroppstemperatur, blodtryck och hjärtfrekvens utan behov av batteribackup eller trådbunden uppkoppling.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)