JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers får examinera lärare
Högskoleverket förordar att Chalmers får tillstånd att utfärda ämneslärarexamen för gymnasieskolan i matematik, fysik, kemi och teknik.
Formellt är det regeringen som beslutar om examensrätt, men att den skulle gå emot Högskoleverket på denna punkt får anses som osannolikt. På Chalmers i Göteborg gläds man därför åt verkets beslut.

– Genom att ta ansvar för lärarutbildning bidrar Chalmers till att framtidens studenter får de kunskaper och förutsättningar som är nödvändiga för att vi ska kunna behålla vårt välstånd i Sverige, kommenterar rektor Karin Markides i en pressrelease.

Praktiskt innebär beslutet att Chalmers till hösten drar igång ett masterprogram kallat Ledande och lärande, avsett för studenter som går de två sista åren på civilingenjörsutbildningen. Ambitionen är att förena ingenjörskompetens med utbildningsvetenskap. Programmet ger både ämneslärar- och civilingenjörsexamen.

– Chalmers har tradition av att göra bra yrkesutbildningar, och gymnasieskolan behöver inspirerande lärare i matte, fysik, kemi och teknik som kan göra skillnad, kommenterar Sven Engström, vicerektor för grundutbildningen.

Nämnas bör att KTH och Stockholms universitet tillsammans sedan 2002 ger en utbildning kallad ”Civilingenjör och lärare” som ger motsvarande kompetens.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)