JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snacka med lysrören
Under flera år har en rad olika forskningsprojekt pågått med syfte att använda lysdiodsbelysningar för kommunikation. Man låter helt enkelt dioderna blinka mycket snabbt. Nu kommer de första kommersiella systemen som klarar upp till 3 Mbit/s.
Det är amerikanska LVX Systems som bytt ut lysrörsarmaturerna i ett sex kommunala kontor i St. Cloud, Minnesota, mot ljuskällor med lysdioder, skriver nyhetsbyrån AP.

Företaget hävdar att det går att spara mellan 30 och 80 procent av energin. De lysdiodsbaserade lysrören som är på 36 W ersätter konventionella lysrör på 100 W. Det är just energibesparingen och inte den optiska kommunikationen som fått kommunen att betala 10 000 dollar för installationen.

En bonus är att lysrörsarmaturerna också fungerar som optiska kommunikationslänkar på 3 Mbit/s om datorer eller annan utrustning som ska anslutas till Internet utrustats med optiska sändtagare.

3 Mbit/s är betydligt mindre än vad wlan klarar men John Pederson som är vd på uppstartsföretaget LVX i St.Paul säger till AP att företaget kommer med en andra generation inom ett år som ska klara samma datatakt som wlan.

Den andra generationen ska också innehålla funktioner som kan justera ljuset beroende på om det finns personer i rummet och i förhållande till hur mycket solljus som kommer in genom fönstren. Det ska också komma funktioner för att ändra färgen så man till exempel kan få hjälp att hitta vägen ut ur en lokal om brandlarmet utlöses.

Företaget säger dock ingenting om hur ljuset moduleras, hur man undviker interferens mellan två lysrör, eller hur man skyddar trafiken mot avlyssning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)