JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analys: Microsoft och Intel börjar ta plats mobilerna i år
Windows Phone 7 blir det snabbast växande mobiltelefonoperativsystemet i år. Det tror analysfirman Ovum. Samtidigt börjar Intel och Mips att sakta men säkert utmana Arm om mobilprocessorerna.
De första tio Windows Phone 7-mobilmodellerna gjorde ingen succé när Microsoft lanserade dem i 30 länder i oktober i fjol. De tillverkades av HTC, Dell, Samsung och LG och sålde i 1,5 miljoner exemplar under de första sex veckorna, vilket räknades som en besvikelse.

Men enligt analysfirman Ovum ser det ljust ut för Windows i år. Analytikerna gör helt enkelt bedömningen att det är ett bra operativsystem som kommer att locka köpare. Enligt Ovum är användargränssnittet unikt och attraktivt, och kan gott och väl tävla med Apples Iphone. Också Sony Ericsson och Qualcomm har annonserat planer på Windowsmobiler.

Däremot kommer det att utvecklas flest appar för Android under detta år, som i absoluta tal förblir större än Windows.

Också på hårdvarusidan i mobilerna kommer kartan nu att börja ritas om, även om det kommer att ta lång tid. Här är det Intel som börjar utmana Arms närmast totala dominans i approcessorerna – de processorer som kör användarprogrammen. Det säger analysfirman ABI Research.

X86-processorn – representerad av arkitekturen Atom – står idag i princip på noll och det kommer att dröja till 2016 innan x86 tillsammans med en annan processortillverkare – Mips – tillsammans har en marknadsandel på ynka 18 procent,

Skälet till Arms dominans är att den har haft bättre strömförbrukning. Men i kommande generationer av processorerna kommer x86 att närma sig Arm på den punkten, samtidigt som Arm närmar sig x86 i prestanda. Därmed blir spelplanen utjämnad, enligt ABI Research.

Texas Instruments, Qualcomm, Samsung och Marvell hade över 70 procent av marknaden för approcessorer – samtliga av typen Arm – under 2010 och deras omsättning kommer att fördubblas i absoluta tal till år till år 2016, trots att priserna på kretsar kommer att sjunka.

Allt enligt ABI Research som lämnar reservationen att siffrorna förutsätter att den explosiva tillväxten av smartphoneanvändare fortsätter. Vilket ABI Research dock tror att den kommer att göra.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)