JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST mästare på mobilt mems
ST Microelectronics har seglat upp som odiskutabel vinnare när det gäller tillverkning av mikromekaniska rörelsesensorer i konsumentelektronik, efter en försäljningstillväxt på hela 63 procent i fjol. Därmed akterseglades tvåan Avago och övriga memstillverkare, enligt analysföretaget Isuppli.
Mikromekaniska rörelsesensorer för konsumentelektronik och bärbart har blivit en framgångssaga för ST Microelectronics. I fjol sålde företaget gyron och accelerometrar för 343 miljoner dollar, enligt Isuppli. Det motsvarade nästan en fjärdedel av världsförsäljningen, som efter en tillväxt på 27 procent hamnade på 1,6 miljarder dollar under 2010.

På bara några år har ST Microelectronics alltså lyckats ta kommando över nära nog halva försäljningen av accelerometrar till konsumentelektronik. Sedan år 2008 har företaget dessutom lanserat över 30 olika gyron, vilket lett till att en marknadsandel på futtiga en procent vuxit till hela 30 procent på bara ett år. Allt enligt Isuppli.
 
ST:s framgång kan inte anses ha gjorts på bekostnad av konkurrenterna. Alla utom två tillverkare på Isupplis tio-i-topplista för i fjol växte – endast Texas Instruments och Epson Toyocom gick tillbaka.

För tillverkare av mems-kretsar ser även de närmaste åren ljus ut. Isuppli förutspår att det senaste årets tillväxttakt på knappa 30 procent kommer att hålla i sig under ytterligare några år, vilket enligt Isuppli innebär att omsättningen på mikromekaniska rörelsesensorer hamnar kring i 3,7 miljarder år 2014.

Idag används mikromekaniska gyron och accelerometrar som rörelseaktiverade gränssnitt i en mängd konsumentprodukter, exempelvis spelkonsoler, smartmobiler och fjärrkontroller. Datortillverkare använder dessutom accelerometrar för att indikera fritt-fall och således skydda hårddisken om datorn skulle tappas.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)